12/3/09

Bateries de liti, consells bàsics de manteniment

Les bateries d'ions de liti tenen més densitat energètica que les bateries de níquel, i això suposa una autonomia més gran en una bateria més lleugera (el liti és el metall més lleuger que existeix).
Les bateries de liti, et permeten fer recàrregues segons les teves necessitats, no cal esperar a finalitzar cicles complerts de càrrega i descàrrega com passava amb les bateries de Níquel.

Cicle de càrrega: un cicle de càrrega suposa l'ús de tota la potència de la bateria, això no implica necessàriament una única càrrega.

Com es consumeixen els cicles de càrrega?
La manera més clara de veure-ho és amb un exemple: tinc la bateria completament carregada i en el meu trajecte en tren de casa a la feina gasto un 50 % de la bateria, quan arribo a la feina carrego totalment la bateria. Si el següent dia faig la mateixa operació, hauré consumit un únic cicle de càrrega, no dos.

Vida de la bateria:
La vida útil de la bateria es mesura en cicles de càrrega. Una bateria bona i que hagi estat ben tractada, hauria de conservar fins un 80% de la seva capacitat després de 300 cicles complerts de càrrega i descàrrega.

Com allargar la vida de la bateria?
Per tal de mantenir el màxim rendiment de les bateries d'ions de liti, és recomanable com a mínim una vegada al més completar un cicle de càrrega. En aquests casos, encara que soni a broma és recomanable posar-se una tasca periòdica a l'agenda a mode de recordatori.
És més alguns fabricants recomanen no tenir continuadament connectat el portàtil al corrent elèctric.

Si has de tenir el portàtil 6 mesos o més sense fer-lo servir, es recomana guardar el portàtil amb la bateria carregada al 50%, degut a que si la deixes al 100% carregada pot entrar en un estat de descàrrega total que la farien inservible, o si la deixes totalment descarregada pot perdre part de la seva capacitat.

La temperatura bona de treball d'una bateria és d'uns 20ºC (tot i que poden treballar b entre 0 ºC i 35ºC), si treballem fora d'aquests rangs, estarem escursant la vida de la bateria. Les bateries quan estan excessivament calentes es descarreguen abans, i si estan massa fredes no poden generar molta energia.
Més informació